El Programa disCAPACITATS A LA MUNTANYA es passejà amb tres cadires Joëlette per les vinyes i rieres de Masquefa

El Programa disCAPACITATS A LA MUNTANYA del Club Excursionista Anoia aplegà més d’una vuitantena de persones i sortí d’excursió amb tres cadires adaptades per a poder recórrer rieres, vinyes i corriols sense cap impediment per aquelles persones amb mobilitat reduïda.

La concentració es feia al Parc de la Font del Roure a les 9 hores del matí. Poc a poc s’anirien aplegant els participants a la caminada, organitzadors i veïns encuriosits per la originalitat de la convocatòria. Poc a poc l’organització aniria muntant la infraestructura gràcies a la col·laboració dels mateixos participants i a la dels integrants de les entitats organitzadores. Carpes, taules, pancartes i preparació de la graella. També es muntaren les tres cadires Joëlette i es donaren les explicacions adequades de funcionament. Les cadires Joëlette permeten accedir a persones amb mobilitat reduïda a indrets complicats on una cadira de rodes estàndard no pot arribar.

Abans d’iniciar la caminada, Jordi Sangrà, president del Club Excursionista Anoia, presentà l’acte amb una explicació aclaridora sobre la composició de la paraula que dona nom al Projecte “disCAPACITATS” amb la intenció d’aclarir possibles mals entesos a les persones que es poguessin mirar la sortida d’una manera equivocada sobre el seu plantejament, ressaltant molt especialment en la segona part d’aquesta, i posant com a exemple les grans gestes aconseguides en les darreres hores per a dos esportistes catalans. Concretament es referí al vàries vegades campió del món en esquí i curses de muntanya Kilian Jornet i al no menys conegut en el marc alpinístic Ferran Latorre. El primer batia aquella mateixa nit anterior el seu propi record en pujar a l’Everest (8848 mts) en un temps de 17 hores, quan només tres dies abans ho havia fet en 26 hores. També Latorre arribaria al sostre del món el dia anterior aconseguint complir el seu projecte en realitzar l’ascens als catorze cims de més de 8000 metres d’altura de la terra i sent el primer alpinista català en aconseguir-los.

Aquests dos estils d’aconseguir el cim de l’Everest no treu valor a cap dels dos esportistes però si que deixa palès en que cada un d’ells està perfectament CAPACITAT en fer-ho a la seva pròpia manera i de gaudir de la muntanya i arribar a complir el seu propi objectiu de maneres diferents. Potser, es pregunta Sangrà en la seva presentació, cada un d’ells se sent DISCAPACITAT per fer-ho utilitzant la tècnica de l’altre?

Seguidament, l’Associació ALMA prengué la paraula i agraí a les entitats, ens i empreses la implicació pressa envers l’entitat i especialment a BUFF per realitzar una important aportació econòmica amb la qual ALMA ha pogut adquirir una de les cadires Joëlette que aquest dia sortirien d’excursió. Així que diumenge calia batejar a la Petita Fashion Buff, nom que se li ha donat a la cadira, amb una sortida per al record de tots els presents.

El president de l’entitat excursionista presentà a les entitats i persones convidades a la matinal agraint la seva participació. Com a convidats a muntar a les cadires de muntanya es va comptar amb en Manolo Martínez, conegut popularment com el Manolo de l’Once pel seu passat com a venedor de butlletes de loteria a Masquefa. Vingut de Collbató l’Albert Mateu, conegut per diverses qüestions per varis participants a la trobada. I tancant la darrera Joëlette i com a convidada especial la Montse Caba, veïna d’Olesa de Montserrat i amb un lligam molt especial amb els organitzadors, per amistat i per ser una de les persones més influents, inconscientment per a ella, perquè es crees el Programa disCAPACATATS A LA MUNTANYA del Club Excursionista Anoia.

També cal destacar la participació de RODAMUNT amb la que hi participava amb els seus tres dirigents i voluntaris i aportant dues cadires Joëlette, que juntament amb la Petita Fashion Buff conformarien l’equip al complet.

L’excursió s’iniciava prop de les 11 hores i ho feia des d’aquest parc i en direcció a la zona de Les Moreres, per continuar riera endins fins a la Font del Violí on el grup s’aturà una estoneta. Preparats i configurats els equips que tirarien de les cadires per a realitzar el tram més dur de la matinal, les Joëlette demostraven una vegada més del que son capaces de fer i s’enfilaven pel costerut i estret corriol fins guanyar el punt d’intersecció amb el Camí de les Vinyes proper al l’Església de Sant Pere de Masquefa (Cementiri Vell), on es tornaria a conformar el gran grup i realitzar la foto de tots els integrants.

La calor es feia present i cada vegada més insuportable però això no va fer desconfigurar la ruta prevista i, entre vinyes i una fantàstica visió de la muntanya de Montserrat, els excursionistes voltejaren la Masia de Can Bonastre de Santa Magdalena i retornaven pel camí prop de la via del ferrocarril per arribar a les rodalies de Can Massana, passant pel costat mateix del monument de l’Onze de Setembre i descendint cap el cementiri per recuperar el camí que els duria de nou al Parc de la Font del Roure.

El gran grup fou rebut per familiars, amics i d’altres masquefins que s’havien apropat al parc. També allà els esperava una de les recompenses de la trobada; una botifarrada excel·lentment preparada per uns col·laboradors molt actius en el suport logístic de totes les activitats organitzades des del Club Excursionista Anoia.

Sens dubte, la millor recompensa havia estat el gran ambient creat entre els participants a la caminada on tots, completament tots, havien funcionat com un fantàstic equip humà. El poder haver tirat en un moment o altre d’una cadira Joëlette, o haver compartit converses amb persones potser desconegudes fins el moment, confirmarien la gran riquesa que comporta l’excursionisme i, en aquest cas, l’excursionisme per a tothom.

Ara, només faltava menjar-se la botifarra i fer un traguet de vi. El Club Excursionista Anoia però, no escatimava agraïments a ningú, tot i sent conscient de que per més que en pogués donar als participants a la matinal sempre es quedaria curt. Tot i això, es volia agrair en especial la participació a persones molt influents en el dia a dia dels organitzadors i que, insconscientment per a elles, han fet que el Programa disCAPACITATS A LA MUNTANYA del Club Excursionista Anoia es crees i arribés a ser una realitat. El president de l’entitat organitzadora deixà clar que les persones a les que s’havia convidat a poder compartir aquell matí ho feien com a amics i companys de muntanya i no com a representants de cap entitat. Tot i això, s’anomenà l’entitat d’ont venien perquè al cap i a la fi podia ser la que els hagués unit amistosament. Per començar s’anomenà a Mercè Arquè, directora de l’Escola d’Educació Especial Nadís del Sagrat Cor de Sarrià i molt activa durant l’excursió. Seguidament a Esther Eroles, coordinadora de projectes de Fundació Johan Cruyff. La tercera persona a anomenar va ser Montse Caba, veïna d’Olesa de Montserrat, participant a l’excursió i, potser, la persona més influent vers el Programa. S’agraí en especial a l’associació RODAMUNT amb la que es realitzen sortides periòdicament amb cadires Joëlette i a l’Associació ALMA, coorganitzadora de l’esdeveniment. A totes elles se les obsequià amb un petit recordatori de la trobada.

Per acabar, Jordi Sangrà recordà que aquesta sortida també havia servit per a batejar entre tots la cadira adquirida per ALMA i que amb aquest gest s’havia pres el compromís de que la Petita Fashion Buff no parés de rodar, i que això era compromís de tots.

El Club Excursionista Anoia aprofita aquesta crònica del seu web per agrair a l’equip d’imatge que ha cobert l’activitat en la filmació i fotografia i recordar a tothom que vulgui rebre més informació referent al Programa disCAPACITATS A LA MUNTANYA o saber més coses referents a les cadires Joëlette, es poden adreçar personalment a la seu club o fer-ho per correu electrònic.

ceanoia@hotmail.com

Club Excursionista Anoia: carrer Crehueta, 33 (davant Bar Serralet), els divendres de 19 a 21 h.