El Club Excursionista Anoia participa de ple en la regeneració de la Flama del Canigó a dalt del cim i la porta i lliura a la vila de Masquefa.
22 i 23 de juny, dues jornades maratonianes de les que el Club Excursionista Anoia hi actua de ple per fer possible que el Foc que representa l’esperit de la llengua, les tradicions i la cultura catalana es regeneri a les dotze de la nit i sigui baixat i repartit per tots els indrets de parla catalana.
L’expedició organitzada pel grup excursionista masquefí partí dijous dia 22 de juny a les 8 del matí cap al Castellet de Perpinyà (Rosselló) per trobar-se allà amb el gruix de l’organització arribada de la ciutat d’Igualada i conformar-se en la seva totalitat com a Associació Flama del Canigó d’Igualada. Una vegada allà, i entre balls, cançons i on no va faltar el cant de Els Segadors, les autoritats lliuraren oficialment el Foc a l’entitat igualadina com a responsable en solitari de la regeneració que es duria a terme a les dotze de la nit a dalt mateix del cim del Canigó, a 2784 metres d’altura.
Una vegada deixats els caminadors portadors del Foc a les proximitats de Fillols, perquè aquests el pugessin a peu fins al refugi de Cortalets, de nou es trobà el gruix del grup al refugi de la Mouline (1180 mts), situat a mig camí de Cortalets i on es dinaria.
Desprès d’una hora circulant per una pista molt malmesa s’arribà a les proximitats del refugi de Cortalets, on es plantarien tendes per poder dormir una mica a la matinada, a la tornada del cim.
Entre moments de relax, fotos, i passejades pel bonic i bucòlic entorn de Cortalets, una reunió de l’associació igualadina ultimà els darrers preparatius de l’acte de regeneració que es faria unes hores desprès al cim. Al poc, els caminaires que havien partit de Fillols amb la Flama arribaren a Cortalets i es lliuraren el Foc al guarda del refugi perquè el vetllés fins que aquest tornés del cim una vegada regenerat. A l’estona es sopà i, a les nou en punt del vespre el grup masquefí partia cap el cim com a primera avançada organitzativa. Posteriorment sortirien un parell de grups més. Amb un camí molt plàcid i gens fred el grup observa la posta del sol i faria cim a les 22:50 hores. Amb el cim del Canigó ja ple de gent costava fer-se un lloc on jauré una estona i esperar la mitja nit. El fred no era ni molt menys semblant al patit els darrers anys per la mateixa data, tot i això la gent demanava tremolosa que s’avancés l’acte per no patir més fred. L’organització, fidel a la tradició, inicià l’acte a les dotze en punt de la nit. Petits parlaments per part dels joves igualadins i lectura d’un fragment del Missatge de la Flama del Canigó 2017 per part de la representació masquefina. La foguera encesa al cim confirmava una vegada més que la Regeneració del Foc havia estat un èxit i en acabar el cant de l’himne de Els Segadors s’activaren els diversos Equips de Foc que prendrien els seus fanals amb la nova Flama per repartir-la durant l’endemà per tots els pobles de parla catalana seguint cada un la seva ruta. L’Equip de Foc de l’Associació Flama del Canigó d’Igualada també prendria el Foc i iniciaria corrents el seu descens en aquell mateix moment per a la coneguda i complicada Xemeneia per arribar al coll d’Ares cap a quarts de sis de la matinada, on començaria el llarg camí en relleus fins arribar a Igualada a les 8 del vespre del dia 23.
Però, tornant de nou a les dotze de la nit del dia 22 al cim del Canigó, mentre uns iniciaven el descens corrents cap a coll d’Ares, la resta retornava al refugi de Cortalets; uns en primer grup organitzador i uns altres com a darrer i confirmant de que no es quedés ningú al cim. Cap a les dues de la matinada s’arribaria a les tendes on es podrien dormir no més de dues hores. Esmorzar i de nou als vehicles per baixar per la pista fins la civilització. Corredors i conductors es trobaren a la plaça del monestir de Ripoll a les 10:30 hores del matí del divendres dia 23. Foto de tot el grup i cap a Montesquiu on l’entrepà i la primera coca de Sant Joan seria tastada per a tot el grup. La caravana de la Flama del Canigó seguiria avançant amb els inacabables relleus dels corredors sota un sol radiant i un matí xafogós. En dos torns perquè el Foc no parés de córrer es pararia a dinar a Ca la Maria d’Avinyò. La caravana seguiria el seu camí i creuaria la ciutat de Manresa fins arribar a la benzinera de Salelles, punt on la delegació masquefina s’acomiadava de la resta del grup, continuant uns camí d’Igualada i uns altres camí de Masquefa per poder complir cadascú amb els seus compromisos horaris.
A dos quarts de set de la tarda, la Flama del Canigó arribava a la plaça de La Beguda Alta portada pels components de l’expedició del Club Excursionista Anoia i on els esperaven uns pocs membres del Club Ciclista Masquefa, la Policia Local i de Protecció Civil. S’iniciava allà la tradicional entrada a la vila de Masquefa de la Flama del Canigó. El Foc, encapçalat pel Club Ciclista Masquefa i seguit pel cotxe del grup excursionista enfilava la carretera que uneix La Beguda Alta amb el centre urbà de la vila per fer la seva entrada a les set en punt de la tarda. Les sirenes i botzines del seguici animaven a tothom a aplaudir i cridar el pas de la Flama. Fins i tot s’escoltava algun que altre crit d’algun brètol ignorant que, tot i no saber el que estava passant, remava a contra corrent de la cultura i les tradicions del seu propi poble. Amb somriures, botzines i aplaudiments la Flama va ser portada a fer la volta a la vila i entrada als jardinets de la Torre dels Lleons on està enclavada la seu del Club Excursionista Anoia. El mes menut dels ciclistes encengué oficialment el pebeter i s’inicià l’acte de lliurament de la Flama del Canigó a la vila de Masquefa. Jordi Sangrà, president del club excursionista, inicià el seu parlament ressaltant el gran valor que te el teixit associatiu i el voluntariat al nostre país envers la seva cultura, convidant als dirigents polítics a que no desanimin a aquest gran col·lectiu, perquè gràcies al seu esforç i dedicació es poden dur a terme els millors projectes de la millor manera i fent una crida col·lectiva pel gran projecte que te Catalunya al seu davant.
Tot seguit, Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, feia lectura del Missatge de la Flama del Canigó 2017 i rebia oficialment, i com a representació de tots els vilatans, la Flama de mans del president de l’entitat excursionista. També van rebre la Flama com a reconeixement a la important tasca de prevenció que aquella nit tenien els cossos de seguretat, Policia Local, Protecció Civil i ADF, i el Club Ciclista Masquefa com a col·laboradors de la festa.
Per acabar, recollirien el Foc els responsables de les diverses fogueres organitzades a la vila perquè fossin enceses a les 10 de la nit en punt. Desitjos de bona festa i revetlles per tancar l’acte i a esperar a les 10 de la nit per complir de nou el cercle de la Flama i renovar així l’esperit i la força d’un poble i la seva cultura.
Mentre, a dalt del cim del Canigó, a 2784 metres d’altura, una gran foguera premia els farcells portats durant aquells dies previs a la nit de Sant Joan per desenes de persones vingudes d’arreu dels Països Catalans. Entre ells, els farcells de sarments de Masquefa pujats pel Club Excursionista Anoia.