La FEEC atorga la responsabilitat del manteniment de 33,78 kms del sender de gran recorregut GR-172 al Club Excursionista Anoia

El passat 4 de febrer, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va concedir al Club Excursionista Anoia de Masquefa la cura, revisió i el manteniment d’un parell de trams del sender de gran recorregut GR-172.

Podem dir que el senderisme és una activitat física a l’abast de tothom que es realitza en el medi natural. Permet conèixer un país, la seva cultura, la seva història i el seu paisatge natural i humà, travessant-lo a peu per camins senyalitzats. Els diferents tipus de senders que hi ha permeten que tothom tingui un sender al seu abast i pugui practicar aquesta activitat.

A Catalunya, el caràcter principalment muntanyenc de la seva geografia, unit a la important riquesa arqueològica i monumental escampada arreu del territori, així com la variada bellesa paisatgística, situa els nostres senders al nivell dels millors d’Europa, alhora que el clima suau del país els fa transitables la major part de l’any.

En funció del seu quilometratge, els senders homologats es poden dividir en tres grans grups. En primer lloc es troben els senders de gran recorregut (GR), de més de 50 kms i marcats amb franges blanques i vermelles. Els segueixen els senders de petit recorregut (PR), d’entre 10 i 50 kms i marcats amb franges blanques i grogues. I per acabar ens trobem els senders locals (SL), de menys de 10 kms i marcats amb franges blanques i verdes.

Les entitats excursionistes distribuïdes per tot Catalunya que formen la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) són les encarregades del manteniment i senyalització d’una xarxa de senders de més de 11.000 kms.

Tots els senders tenen assignat un número d’homologació i tots compten amb un punt de partida i un punt d’arribada i es poden realitzar en qualsevol direcció i per trams.

El sender  de gran recorregut assignat al Club Excursionista Anoia és el GR-172. Aquest sender te el seu inici al Refugi de la Mussara, dins el terme de Vilaplana a la comarca del Baix Camp, i el seu final a Bellprat a la comarca de l’Anoia. El recorregut d’aquest sender ens descobreix algunes de les principals ciutats tarragonines. S’inicia doncs a la Serra de la Mussara i baixa a Reus, on podem admirar els seus edificis modernistes, i segueix cap a Tarragona, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, ciutat que ens mostra un passat ric en monuments romans. Segueix entre vinyes fins al monestir cistercenc de Santes Creus, puja a Montagut i, travessant les serres del Penedès, arriba a les coves del Salnitre a Collbató, puja al monestir de Montserrat i el seu magnífic parc natural i baixa a la Pobla de Claramunt des d’on puja al castell de Queralt i baixa a Bellprat.

Un total de 189 kms recorrent les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès, l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages i el Baix Llobregat en un total de 10 etapes que oscil·len entre els 16 i els 26 kms.

Els deures que haurà de fer a partir d’ara el Club Excursionista Anoia serà el d’encarregar-se del bon estat de les etapes 6 i 7 d’aquest sender GR-172, les quals uneixen els punts entre el Coll de la Rimbalda, dins el terme de Pontons, i Mediona en quan a la etapa 6 (16,80 kms), i de Mediona fins a Piera (17,70 kms) en quan a la etapa 7, passant pels termes de La Llacuna i Vallbona d’Anoia. En total 33,78 kms.

Sembla ser que aquests trams en concret els falta bastant manteniment i la feina podria ser llarga i dura. Tot i això, el club masquefí s’afronta amb moltes ganes i il·lusió a una activitat nova per l’entitat, i es posarà mans a la obra durant aquesta temporada de tardor i hivern amb una visió clara de les tasques prioritàries que li calen a aquest sender perquè tothom hi pugui transitar el més aviat possible amb tota seguretat i sense risc de perdre’s. El Club Excursionista Anoia no descarta organitzar alguna sortida pel GR-172 aprofitant els desplaçaments de manteniment.

Més informació del GR-172 a http://webantiga.feec.cat/senders/de-bellprat-la-mussara