El Club Excursionista Anoia lliura de nou la Flama del Canigó a la Vila de Masquefa

Una vegada més, el Club Excursionista Anoia arriba a Masquefa amb la Flama del Canigó regenerada i amb l’estima identitaria renovada.

Incloem en aquesta crònica el parlament que el president de l’entitat excursionista va realitzar durant l’acte d’arribada de la Flama celebrat als jardins de la Torre dels Lleons, així com una breu explicació del que va ser el recorregut d’aquest Foc durant els dies 22 i 23 de juny i que també el mostrem en el mateix format presentat durant el mateix acte.

Com a fets destacables de l’arribada de la Flama del Canigó a la Vila de Masquefa, esmentarem especialment que aquest any el Foc va ser entrat des del barri del Serralet i fins al local de l’entitat excursionista pels Pixafocs i Cagaspurnes – Colla de Diables de Masquefa, els quals van realitzar un parell de cremades i feren el recorregut tocant els seus tabals. Una gran expectació de vilatans, tot i coincidir en un cap de setmana de tres dies, els esperava al punt d’arribada.

La total absència a l’acte de membres del consistori masquefí va resultar estranya quan per primera vegada durant molts i molts anys no hi havia ningú per a recollir simbòlicament la Flama en nom dels vilatans. Malgrat tot, el Foc es va lliurar als masquefins presents a l’acte com a representants de la resta.

A l’acte també es va fer lectura del Missatge de la Flama del Canigó 2019. En aquesta ocasió escrit per la Presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell des de la Presó d’Alcalà Meco.

Com a agraïments especials, el Club Excursionista Anoia va esmentar als membres de l’expedició Masquefa al Canigó 2019, als voluntaris organitzadors de l’acte, als cossos de seguretat, Policia Local, i Protecció Civil que vetllarien aquella nit pel bon desenvolupament de la revetlla de Sant Joan i, en especial a l’Associació per la Defensa Forestal – ADF pel gest que havien tingut durant la matinada d’uns dies enrere en alliberar un tram de la riera de Masquefa on hi havia caigut un arbre que impedia el pas a les cadires Joëlette durant l’excursió inclusiva del programa disCAPACITATS A LA MUNTANYA i organitzada pel mateix club excursionista.

També, el President del Club Excursionista Anoia agrair especialment la col·laboració als Pixafocs i Cagaspurnes – Colla de Diables de Masquefa “per haver acceptat entrar oficialment la Flama del Canigó a la Vila i per la vostra complicitat, comprensió i en fer que tot resultés tant fàcil.” I afegir que “Tot i això, el que més valorem des de la nostra entitat és que una vegada més unes associacions masquefines s’han unit i han treballat plegats per la nostra cultura i les nostres tradicions.”

PARLAMENT DEL CLUB EXCURSIONISTA ANOIA ALS VILATANS DE MASQUEFA

FLAMA DEL CANIGÓ 2019

Amics, cada any que passa, cada vegada que pugem al Canigó, cada revetlla de Sant Joan a la que arribem amb la Flama a Masquefa ho fem més satisfets i més encoratjats per tornar-hi tantes vegades com calgui per a aconseguir-ho de nou. I us preguntareu perquè us dic això!

No vull pensar que passaria si aquesta muntanya es trobés al sud dels Pirineus!

No demano que recordeu les meves paraules de dies com avui en anys anteriors, però potser si us sonarà que sempre he dit que cada vegada que hi anàvem, el govern francès ens ha posat tantes traves com li han estat possible. Doncs sentint-lo molt, haig de dir que aquest any no ha estat menys. Aquesta vegada han prohibit l’accés al massís als cotxes que no fossin estrictament 4×4 i han reduït considerablement els permisos. La pista amb la que s’accedeix al refugi de Cortalets que compta amb 21 kms de terreny dolent que s’aconsegueixen fer en 1 hora, s’ha anat degradant cada vegada més i ningú hi posa remei.

A nosaltres mateixos, tot i ser els organitzadors de la Festa i de la Regeneració de la Flama, només ens han autoritzat l’accés a dos vehicles.

I ara, relacionareu l’accés i massificació de cotxes amb aquesta degradació, oi? Doncs no, el fet no ha estat aquest si no la deixadesa dels seus responsables.

Des d’ara fa un any i des de la darrera regeneració  de la Flama aquesta ha estat la quarta vegada que hem pujat fins allà i em notat un canvi considerable d’aquest desgast.

          Primer va ser la Regeneració passada al mes de juny de 2018.

          La següent per ser els organitzadors de l’ascensió que es va fer per la manifestació de CIMS PER LA LLIBERTAT al mes d’octubre essent el Canigó la muntanya triada per Jordi Cuixart.

          La tercera just la vam fer el cap de setmana passat en motiu de la Trobada o Aplec del Canigó on s’aplega una gran multitud de gent vinguda d’arreu i on hi vam assistir també alguns de nosaltres.

          I la d’avui com a darrera de les quatre vegades, i us asseguro que sembla que com pitjor estigui aquest accés millor els hi va a aquells que estan en contra del català i d’aquesta tradició.

Així que, amb 4×4 o a peu seguirem pujant a la pica del Canigó sigui com sigui, per seguir renovant la nostra força envers la nostra cultura, la nostra llengua, les nostres tradicions i els nostres drets, ara més que mai.

Per unes coses o d’altres, poc a poc i any rere any, el cim del Canigó ha anat arrelant en la nostra cultura local. Cada vegada son més els masquefins que poden dir que han viscut de primera ma la regeneració d’aquest Foc. La veritat és que alguns no van superar allò de passar de la forta calor a l’estressant tremolor del fred a 2784 metres d’altura. D’altres tampoc ho van fer havent de formar part de l’organització, que podia estar molt bé ser-ho en alguns moments per poder viure l’acte de la regeneració a primera fila, però no quan calia donar un cop de mà o quan arribava un temps de relax massa llarg. Però això és el que te el fet d’estar dins d’un grup organitzador, i la veritat és que aquests sentiments han estat minoritaris. La majoria guarden un gran record de la convivència i del fet de participar directament d’un esdeveniment com és aquest de la Flama del Canigó. Fins i tot alguns hi tornen cada any.

Com us he dit, Masquefa es va integrant dins d’aquesta festa poc a poc. El Club Excursionista Anoia gaudeix d’una situació immillorable sent part integrant de l’Associació Flama del Canigó d’Igualada posant a l’abast dels masquefins l’oportunitat d’experimentar i participar d’aquesta tradició en primera persona. Aplecs, organització de CIMS PER LA LLIBERTAT, també l’organització del Congrés Internacional de Focs de Sant Joan – Flama del Canigó celebrats a Igualada l’any passat, la Regeneració del Foc de cada any i, com a novetat en bé de la nostra entitat, l’organització per primera vegada de la direcció de l’acte de Regeneració d’aquesta nit passada.

Venim forts i us volem encoratjar a tots a seguir forts per afrontar qualsevol acte i decisió que es prengui contra el nostre poble. Perquè si aquells que estan injustament empresonats resten forts tot i tenir les mans lligades, nosaltres que les tenim lliures cal que les utilitzem amb decisió i seny.

Venim forts i estem forts. Com a persones i com a entitat. Perquè com a entitat també em rebut darrerament algun que altre sotrac amb gestos injustos i incongruents d’una sobtada decadència en les relacions institucionals que el nostre ajuntament ha pres envers el nostre club; pot ser amb la retallada injustificable de la subvenció, en apartar-nos incomprensiblement de l’organització de l’acte de l’Onze de setembre justament un mes abans de la seva celebració o en algunes resolucions sobtades envers la definició dels camins que s’han marcat i obert al voltant de la nostra vila quan han tingut els nostres projectes damunt de la seva taula farcits d’objectius pedagògics per als nostres vilatans.

Però és veritat, i si això és així els hi dono tota la raó, que de vegades cal tirar pel dret aquests projectes des dels despatxos per poder rebre una subvenció, però la raó no els hi donaré mai quan això s’aconsegueix amb un cost associatiu.

Només vull afegir una frase, i és que “als ulls d’una persona que no sap on mirar, no se li pot demanar que hi vegi el colors de les coses”.

Però volem aprofitar aquest moment per a donar-li l’enhorabona al nostre alcalde pels resultats obtinguts a les darreres eleccions municipals, i li dic de tot cor, esperant i encoratjant-lo a que sàpiga reconduir aquestes relacions envers aquesta entitat que, recordem, treballa voluntària i altruistament des de fa molts anys per Masquefa. De saber com fer-ho, segur que en sap.

“… I benvolgut senyor Alcalde, aquest micro mai li ha negat les seves paraules. És més, estem segurs que hagués aprofitat aquesta oportunitat per desmentir el que s’ha dit anteriorment, però llàstima, ens hagués agradat escoltar-lo.”

Estem forts i amb moltes ganes de seguir així amb les nostres activitats i això ajudarà a que tot torni al seu lloc.

I com he dit al principi, l’any que ve tornarem al Canigó i tornarem a regenerar aquesta Flama.

I per a fer-ho millor que mai us convidem a venir a tots.

VISCA LA FLAMA DEL CANIGÓ

VISCA ELS FOCS DE SANT JOAN

VISCA CATALUNYA

BREU EXPLICACIÓ DE COM VAN SER ELS DOS DIES DE LA REGENERACIÓ DEL FOC

El Club Excursionista Anoia forma part de l’Associació Flama del Canigó d’Igualada, única entitat que actua com a gestora, organitzadora i realitzadora dels actes de regeneració de la Flama celebrats aquesta nit passada a dalt del Canigó i amb la breu col·laboració d’Omnium Cultural i el suport de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Ahir a les 7 del matí partíem d’aquí mateix camí al Castellet de Perpinyà per a recollir aquest Foc. Aquest es pujaria fins al Refugi de Cortalets i d’allà fins a dalt de la Pica del Canigó per a ser regenerat. Una vegada renovat el Foc, una Flama es retornaria avui al Castellet per a ser guardada fins l’any que ve, però un altre seria baixada des del cim i repartit per a tots els indrets de parla catalana.

Aquest Foc que ara veieu cremant en aquest pebeter, va sortir ahir a les 12 de la nit des del mateix cim del Canigó, portat per un grup de corredors que l’han baixat desgrimpant la coneguda i complicada xemeneia, fent un relleu al Refugi dels Estables i arribant a les 6 de la matinada al Coll d’Ares, situat entre Molló i Prats de Molló, a la comarca del Ripollès, on un grapat de nois i noies iniciarien els relleus per anar repartint aquesta Flama per tots els pobles de pas fins arribar a Igualada.  Ara, la Flama del Canigó ha arribat a Masquefa.

També ara, aquesta Flama està corrent des d’Igualada per arribar al Monestir de Montserrat, on aquesta nit també s’hi encendrà una foguera.

Amics, una vegada més la nostra entitat ha fet possible l’arribada a la nostra vila d’aquest Foc representatiu de la nostra cultura, tradició i llengua. Una Flama renovadora del nostre sentiment i estima a la nostra terra,……al nostre País.

I l’hem portat per oferir-la a tothom que estimi Catalunya i entengui els nostres signes identitaris com a tals. Que els entengui tant com cadascú entén els signes identitaris d’altres llocs. Perquè aquells que son incapaços d’entendre’ls i acceptar-los, també seran incapaços d’estimar-los i defensar-los.