El passat dia 7 d’octubre, el Club Excursionista Anoia es traslladà al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per a realitzar un trekking per un dels racons més bonics i curiosos de Catalunya.
La ruta es va iniciar a l’àrea de Can Serra per endinsar-se seguidament pel fantàstic bosc de faigs conegut amb el nom de la Fageda d’en Jordà. Aquesta famosa fageda es considera excepcional per créixer en un terreny pla i de baixa altitud (550 m). De fet, aquesta s’assenta damunt d’una colada de lava del volcà Croscat, i ofereix un relleu accidentat amb unes llomes abundants i molt característiques que poden superar els 20 metres d’alçada i que es coneixen a la zona com a tossols.
En sortir de la fageda, el grup s’enfilà cap al coll de Can Batlle fins arribar a l’església de Sant Miquel de Sacot (segle XI) i baixaren cap el pla del Sacot i pel collet de Bassols es situaren prop del volcà de Santa Margarida.
El volcà de Santa Margarida és considera un volcà mixt per haver-se format gràcies als diversos tipus de fases eruptives, fets que van provocar l’obertura d’un ampli cràter circular, on es troba l’ermita que dona nom al volcà. Fora del centre on no hi ha vegetació, la resta del cràter està cobert per boscos d’alzines. Els excursionistes realitzaren la visita obligada pel voltant de l’ermita i tot seguit es dirigiren cap a l’àrea de Santa Margarida per continuar amb la seva ruta fins arribar al volcà Croscat.
El Croscat és un volcà de tipus estrombolià i el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 metres d’alçada. També és, segons sembla, el més jove de tots. Durant molts anys va patir extraccions de materials volcànics al seu vessant que han deixat una bretxa impressionant i on s’observen a la perfecció les diverses fases i capes de les que compta el seu interior. Ara els excursionistes només els calia tancar el cercle del camí i que els duria de nou a l’àrea de Can Serra, punt d’inici i final de la ruta.