Club Excursionista Anoia: del Canigó a Masquefa

Un any més el Club Excursionista Anoia (CEA) arriba la Flama del Canigó a les fogueres de Masquefa. Amb la complicitat i coordinació de diversos departaments de l’Ajuntament de la vila, la Policia Local, l’ADF, el cos de Protecció Civil i els diferents responsables de les fogueres, el Club masquefí torna a completar el cercle al participar un any més de la regeneració del foc que es renova cada 22 de juny al cim de la muntanya del Canigó.
El grup excursionista partí de la seva seu del carrer Crehueta a les 10h del dissabte dia 22 en direcció a Prada de Conflent. L’expedició formada per quatre membres, inicià la pujada per la pista que porta fins al refugi de Cortalets una vegada superat el control d’accés de vehicles situat a l’inici d’aquesta. Les darreres nevades precipitades damunt el massís havien provocat una allau al Ras del Prat de Cabrera que acumulà una major quantitat de neu que encara no havia desaparegut desprès del desglaç. Això obligava a deixar el cotxe a una hora de distància del Prat i a caminar 1:45h fins a Cortalets. El grup decidí acampar prop del refugi, així que calia carregar tot el material d’acampada i queviures. Dinats i acampats, es participà de l’arribada del Foc al refugi i posterior acte de lliurament al guarda d’aquest perquè el guardés fins que fos regenerat al cim. El cant dels Segadors sonà per primera vegada.
Passades les 20h els excursionistes iniciaren l’ascensió a la pica on arribaren poc abans de les 22h desprès d’una petita aturada on es gaudí d’una fantàstica posta de sol. El fred i el vent els acompanyà la major part del camí.
Foto de grup a la creu del cim una vegada posats els farcells de sarments de les vinyes masquefines a la pila que es cremarien durant la vigília de Sant Joan, i abric general per poder rebre el fred en condicions. El bon rotllo entre la gent aplegada al llargarut cim portà a entonar una sèrie de versions lliures i desafinades de cançons a les que poc a poc s’hi van afegir més persones.
A les 12h en punt de la nit s’inicia l’acte de renovació del foc aportant una millora substancial a la temperatura de la nit. El foc renovat l’any anterior i guardat al Castellet de Perpinyà, es regenerà en una Flama nova que seria retornada de nou al Castellet. Els Segadors tornaven a sonar al Canigó. Una serp de llums inicià el descens de la muntanya amb la Flama de la cultura i la llengua catalana com a estendard.
Desprès d’una nit plàcida acampats a la falda del cim i vora el riu, els membres del CEA esmorzen i desplanten el campament per iniciar el camí de tornada havent d’afegir 1:30h per arribar de nou al cotxe.
Segons el previst, a les 19h, a la Beguda Alta es reunien els excursionistes amb la Policia Local, Protecció Civil i la Penya Ciclista de Masquefa, aquesta vegada en diferència als anys anteriors completada amb alguna família i forces infants que farien una entrada de la Flama del Canigó a la vila de Masquefa més popular que mai.
Desprès d’un petit recorregut pels carrers i on les sirenes i botzines del seguici feien sortir als vilatans als balcons, s’arribà al local del CEA on un gran grup de persones els rebien amb aplaudiments. El senyor Alcalde Xavier Boquete donar la benvinguda a la Flama i seguidament s’encengué el pebeter. El president del Cub Excursionista Anoia inicià l’acte amb un parlament dirigit a la llengua i a la cultura que adjuntem a aquesta crònica, igualment que el Missatge de la Flama del Canigó 2013 del qual va fer lectura el mateix Sr. Boquete. Seguidament, es lliurà el Foc a les entitats i ens organitzadors de la campanya dels focs de Sant Joan a Masquefa i als representants de les fogueres que s’encendrien aquella nit per donar el tret d’inici a la revetlla, cloent una vegada més el camí de la Flama fins a Masquefa.
El CEA vol aprofitar aquesta crònica per agrair a totes les persones, ens i entitats que han fet possible que la campanya dels Focs de Sant Joan Masquefa 2013 es pogués desenvolupar amb tota la seguretat i sense incidents importants a destacar. També vol convidar a tots aquells que ho desitgin a començar a treballar perquè la campanya 2014 pugui ser més lluïda i participativa que mai.