La neu sorprèn al Club Excursionista Anoia en la seva darrera sortida

 

El Club Excursionista Anoia és sorprès per una intensa nevada en el moment que anava a iniciar la seva ruta cap al Turó de l’home, al Massís del Montseny.
Tot i les previsions meteorològiques, el passat dissabte dia 28 de gener es va llevar plujós i ben tapat de núvols. Com de costum, l’organització de les sortides del CEA, es traslladà igualment al punt de partida per valorar les possibilitats sobre el terreny. Abans però, es completà el grup al Restaurant “4 carreteres” situat a la C-17 dins del terme municipal de Tona. Un cop fet el primer cafè de la jornada, el grup al complet es dirigí fins al Coll de Sesferreres, objectiu inicial de la caminada. Superat el poblet de Viladrau i a l’alçada del Collet del Corral d’en Segalars, l’aigua de pluja es transformà en grans volves de neu que de sobte transformaren el paisatge, tornant-lo amenaçador per aquells conductors que no portessin cadenes. Amb un terreny ben blanc de neu i boira, el grup s’aturà al Coll de Sant Marçal per valorar les possibilitats i els riscos de la matinal. Res feia creure que aquell temporal hagués de durar poca estona. El fet de les cadenes va ser determinant per decidir replantejar l’activitat. Un dels cotxes del grup, no en duia. Aquests decideixen sortir de la zona problemàtica el més aviat possible i discutir amb tranquil•litat de com aprofitar el matí. Es retorna fins al pla de Bordoriol on la neu sols enfarinava la zona boscosa. Des d’allà, es pot guanyar el cim del Matagalls en un parell d’hores havent de salvar un desnivell de 610 mts. El grup doncs, parteix cap aquest cim aparcant la idea d’assolir el Turó de l’Home i deixant-la per a un altre dia.
Sota la neu i ben abrigats per guarir-se del fort fred que embolicava la zona, el grup inicià el camí cap al Matagalls on la boira no els permetia una visió del paisatge gaire profunda. En alguns trams del camí, la neu acumulada arribava als 15 cms.
El camí pres, transcorria per dins del bosc durant la seva major part. La Font dels Pastors, el Coll Sabènia de Dalt, la Collada Fosca i el Coll Pregon. És en aquest Coll, el grup es replegà fent una petita aturada al costat mateix d’un monument a Pau Casals que es col•locà l’any 1975 durant la celebració del XXVIè Aplec del Matagalls. La ruta seguí amunt encrestant cada cop més la línia directa al cim. Al Collet de l’Home Mort, la vegetació ja era ben baixa i, això, anunciava la proximitat de l’objectiu. La boira però, impedia el càlcul visual fins aquest punt, descobrint-lo només un cop es trobaren a molts pocs metres. De sobte i entre la boira, s’alçà la gran creu del Matagalls (1696mts).
Molt de fred però, això no impediria de treure l’entrepà de la motxilla i, com no, la bota de vi d’en Josep. Quinze minuts a dalt del cim que van permetre recuperar forces i fer la foto de grup. Amb les lamentacions entre els excursionistes per no poder gaudir de les impressionants vistes que ofereix aquest punt del Montseny, s’inicià el descens fins al seu origen.
Baixada plàcida i dinar al “4 carreteres”. (“Compte amb el compte” si mai hi pareu a fer un menú en grup, ni l’aigua ni el vi el regalen!).
No haver pogut pujar al Turó de l’Home, suposa haver de triar una data abans del mes de setembre per a fer-ho. El Club Excursionista Anoia, s’ha plantejat l’ascensió dels cims més reconeguts i tradicionals de Catalunya per aquest any del seu 10è aniversari. El Matagalls, ja el va aconseguir el passat 19 de novembre i, ara el repeteix. No passa res! Tornar a realitzar un cim com el Matagalls per una altra via i en les condicions que s’ha fet, també te el seu al•licient. Per sort, les muntanyes sempre estan al mateix lloc i sempre reben als excursionistes respectuosos i responsables amb la seva millor cara. “Hi ha més dies que llonganisses”; Turó de l’Home: hi tornarem!