El Club Excursionista Anoia fa balanç de les activitats obertes realitzades durant l’any 2014. Tot i l’interès demostrat en publicar la crònica de cada activitat que es realitza des del club excursionista en aquesta web, no sempre és fàcil trobar un moment per explicar per escrit, amb la mateixa intensitat en la que s’ha viscut, una jornada d’aventures i descobertes que els participants han gaudit o patit en les sortides excursionistes. És per això que ens veiem obligats en el compromís d’anomenar aquelles de les quals, potser, els participants van trobar a faltar una ressenya d’aquella jornada que ben segur cadascú va viure a la seva manera.
En aquesta web es va parlar de la caminada d’anada i tornada que es va fer el mes de gener de Tavertet a Rupit. Es va fer un gran desplegament informatiu del conegut Duatló Vila de Masquefa així com del concurs de fotografia FotoFlash, de la portada de la Flama del Canigó i de la revetlla de Sant Joan. També de la costosa ascensió al cim més alt d’Andorra (Comapedrosa, 2942mts), de la gran participació a la caminada nocturna de la Castanyada amb cent seixanta participants i de l’acte estrella del club masquefí amb la inauguració del monòlit i creació del passeig de l’Onze de Setembre en homenatge als fets ocorreguts a Barcelona l’any 1714.
No es tracta de descriure una crònica exacta de totes aquelles activitats no publicades si no fer un simple esment i penjar unes fotografies perquè cap d’elles va passar desapercebuda. Cada una va tenir la seva preparació i realització així com la participació de persones que no es podran oblidar, perquè cada una d’elles han fet que aquest club segueixi endavant amb aquella força que requereix fer una tasca de voluntariat pel sol fet de fer-la perquè l’estimes. Només així, les coses poden sortir bé. Per tant, el Club Excursionista Anoia no vol oblidar cap ni un d’aquells moments ni a cap ni una de les persones amb les que es va establir una relació excursionista al mateix temps que demana disculpes per si això ha pogut fer malpensar en l’interès que els dirigents del club puguin tenir preferències envers un tipus o altra d’activitat. Com que això solament ha estat per les obligacions particulars de cadascú i pels innumerables projectes en els que el club ha estat treballant aquest any, és per això que la mateixa direcció de l’entitat ho vol posar sobre la taula. No cal dir que quan comparteixes muntanya amb algú s’estableix una amistat especial, i aquest és un sentiment que el portaràs sempre amb tu.
Anem llavors a enumerar aquelles activitats de les quals solament es va publicitar.
Durant el mes de febrer es va realitzar el cim de la Gallina Pelada (2317mts) en raquetes de neu. Una ascensió fantàstica amb un paisatge insuperable on els excursionistes van transcórrer per la serra d’Ensija i van estar acompanyats tota l’estona per la cara sud del Pedraforca. Tot i que l’inici del camí exigia agafar alçada ràpidament, els caminaires es van situar dins el torrent de Llobateres encara glaçat, i amb un pronunciat pendent aquesta es va anar guanyant poc a poc. A la poca estona es sortí de la zona boscosa i el sol va ser protagonista de la resta de la jornada. El cim es va aconseguir amb il·lusió i la baixada va ser tranquil·la.
Al març li va arribar el torn a una nova via ferrata. Amb l’objectiu de seguir realitzant vies fàcils per anar introduint a nous valents a aquesta tècnica, el Club Excursionista Anoia tornà a la mateixa zona on el mes anterior s’havia anat a realitzar l’activitat de raquetes de neu, i es plantejà la ferrata de les Roques de l’Empalomar situada prop la població berguedana de Vallcebre. L’objectiu es va complir i els participants, nous i experimentats, van gaudir d’aquesta divertida via.
Arribà el mes d’abril juntament amb les pluges i els excursionistes sortiren igualment a caminar. El poblet medieval de Mura i els seus voltants van captivar als participants tot i la mullena. Un indret molt aconsellable per acostar-s’hi a passejar i acabar amb un bon àpat a qualsevol dels seus restaurants.
Al maig arribà la calor i amb ella una atractiva i familiar caminada per Castellet i el pantà de Foix a la comarca de l’Alt Penedès. Castellet resulta un llogaret curiós per la seva situació i fotogènic per alçar-se a la vora mateixa del pantà que es forma pel pas del riu Foix. La caminada consistia en voltar el pantà tot visitant les múltiples masies enrunades que hi ha a la zona. Tot cercant un lloc on menjar un entrepà i els caminants van acabar fent una estranya però agraïda graellada de carn dirigida per una família de russos.
Fent un salt fins al mes de setembre ja que les activitats realitzades fins llavors ja van tenir el seu espai en aquesta web, arribaria una altra via ferrata. Aquesta vegada li tocaria el torn a la que porta el nom de Saltant de l’Aigua situada prop de Figuerola del Camp (comarca de l’Alt Camp). Per cert, aquest poble no compta amb cap bar i per tant cal preveure de fer un cafè abans d’arribar-hi. Una caminadeta fins a peu de via i uns núvols amenaçadors que respectaren els excursionistes fins una vegada realitzada la ferrata. Això però no va impedir que la facilitat i llargada de la via permetés realitzar-la de diverses maneres i direccions i s’aprofités per practicar la tècnica de ràpel.
Al mes d’octubre es realitzar una ruta per les terres del Compte Arnau. Aquesta s’iniciava al poblet de Gombrèn (Ripollès) i clouria al de Castellar de n’Hug (Berguedà) seguin la serra del Montgrony i visitant el seu santuari. La tardor per aquells paratges resulten molt reconfortants i aconsellables. Només cal anar en compte amb els perillosos pagesos rodats que transiten per les pistes. Durant aquella excursió els membres del club excursionista recorden la magnífica companyia de la que van gaudir d’una parella que s’estrenava en les sortides del club masquefí.
Per acabar amb la cita de les sortides que va realitzar el Club Excursionista Anoia durant l’any 2014 i de les quals no es van fer les corresponents cròniques volem tancar amb aquella que va servir també per tancar l’any. El club masquefí va visitar la comarca del Priorat i concretament es va capbussar en una de les seves artèries més boniques i destacables de la comarca, concretament en el congost de Fraguerau on les baumes, el riu Montsant i l’ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau fan que l’excursió ja pagui la pena. Tot i això el camí plantejat no s’acabaria fins guanyar la punta dels Pins Carrassers, els quals van resultar una mica perdedors degut a que en un tram del camí els senyals no corresponien amb els indicats al mapa i això comportà la confusió dels excursionistes pressionats pel ràpid canvi climatològic. El grup tornà cap a casa amb un parell de regustos que no els havien convençut i dels quals van quedar en treure-se’ls més endavant; el primer el de poder arribar als Pins Carrassers des de el nucli d’Albarca i inspeccionar el tram de camí confós, i el segon regust que els hi va quedar va ser els dels croissants poc cuits que els havien servit al bar del Càmping Montsant per esmorzar. Total, res que no es pugui solucionar… com el perquè de la publicació d’aquest article.
El Club Excursionista Anoia encara el programa pel 2015 amb tota la il·lusió posada en el seu calendari de sortides i activitats, en la formació de noves seccions i en les persones que darrerament s’estan integrant en la infraestructura de l’entitat. També en els múltiples projectes i programes que s’estan treballant des de la seva direcció i que ben segur algun sorprendrà a la vila de Masquefa.