Un any més, la Flama del Canigó arriba a Masquefa de la mà del Club Excursionista Anoia

Les fogueres de Sant Joan de Masquefa, tornen a ser enceses amb la Flama del Canigó, símbol d’unió de tots els indrets de parla catalana.
El Club Excursionista Anoia (CEA), torna a pujar al cim del Canigó (2784mts) per a participar en la regeneració del Foc que representa la força d’un poble, de la seva Cultura i la seva Llengua.
Tal com estava previst, a les 10h del dimecres 22 de juny, un grup de persones representant al Club Excursionista Anoia i a la Vila de Masquefa, parteixen per a participar en l’acte que es farà a les 12h de la nit, al cim d’aquesta mítica muntanya situada a la Catalunya del Nord. Un cop arribats al Refugi de Cortalets (2150mts) i d’haver salvat l’espessa boira que tapava el fantàstic paisatge, el grup cercà un bon lloc on plantar les tres tendes on passarien la nit. Tot i ser un dia laborable, el grup s’estranya en no veure gaires tendes. Potser, l’accident causat el dia anterior a la mateixa punta del Canigó, on un llamp caigué a la creu que hi ha situada en aquell indret i que matà a un excursionista, podia haver espantat a la gent.

http://www.avui.cat/noticia/article/24-puntdivers/4-divers/427226-un-muntanyenc-mort-i-set-ferits-per-un-llamp-al-canigo.html

http://www.3cat24.cat/noticia/1256886/catalunya/Un-excursionista-mor-i-vuit-mes-resulten-ferits-en-caurels-un-llamp-al-cim-del-Canigo

La veritat era que, aquella boira perdurava en el paisatge i, per algun cap voltava la imaginació de la possibilitat de que aquell succés, pugues tornar a donar-se.
Però no. Degut a ser un dia laborable, la gent va anar arribant a Cortalets molt avançada la tarda.
Tendes plantades i dinar acabat, el grup poder gaudir del moment que la Flama regenerada l’any anterior i que es guarda al Castellet de Perpinyà, arribà al refugi de mans de tres Portadors del Foc. Un cop lliurada al guarda del refugi perquè la guardés fins el moment de rebre el Foc regenerat, la multitud de persones aplegades a Cortalets, entonaren el Cant dels Segadors. Moments de relax i, a quarts de vuit del vespre, els excursionistes enfilaren camí cap al cim. En 1:45h, ja es coronava el majestuós punt àlgid del massís, deixant sota els peus un impressionant mar de núvols. Ara, calia abrigar-se i esperar la mitja nit. Això si, sense deixar de fer les fotos tradicionals i de grup, i de dipositar els feixos de sarments portats des de Masquefa a la pila de feixos portats d’arreu dels Països Catalans situats a la creu de ferro.
A quarts de 12 de la nit, es començà el ritual de la regeneració de la Flama. El Foc Vell pujat al cim pels Portadors, prem uns feixos i crea el Foc Nou. El Foc que tornarà fins al Castellet de Perpinyà i que, l’any proper, seguirà el mateix cicle que ha seguit el seu antecessor. I així, aquest Foc fa vora seixanta anys que no s’apaga i que fa el mateix camí. Parlaments, cants i la Flama regenerada començarà a baixar per a ser repartida per a tots els pobles de parla catalana, perquè s’encenguin les Fogueres de Sant Joan, totes a la mateixa hora i, tots els catalans, mostraran un cop més, que l’esperit d’un Poble segueix viu.
El grup masquefí inicia el descens. Amb compte, la nit és fosca i lluny, sembla que llampegui. Just arribats al campament, s’inicia una tempesta d’aigua, llamps i trons que, ara si, feia pensar en el pitjor. El grup, restà resguardat a la tenda però, al cim, encara hi havia gent. Per sort, ningú sortí malparat.
La matinada arriba i, de nou, els colors de la muntanya, fan un despertar especial. Recollida, show de “com plegar una tenda Quechua en 0 segons i no espantar a ningú” i s’inicia la tornada. Allà mateix, el grup es divideix. Quatre dels seus membres, decideixen baixar a peu. Els altres quatre, tiren a vall.
Dinar a Vic, compra de coques i acomiadament d’un company més. Els tres restants; Manresa i La Beguda Alta, on s’iniciarà el seguici amb la Penya Ciclista de Masquefa i la Policia fins al local del Club Excursionista Anoia on, l’Alcalde rebrà la Flama i on, aquesta, serà repartida als responsables de les Fogueres masquefines.
El proper any, el CEA portarà per desena vegada el Foc a Masquefa. Des d’aquesta web, convidem que la gent s’animi a acompanyar al grup excursionista i gaudeixin plegats d’una nit màgica.
Això si: el fred, està assegurat!!!