L’acte central de la Diada a Masquefa transcorre amb completa normalitat tot i la forta pluja caiguda hores abans

L’acte principal de la Diada a Masquefa es desenvolupa amb tota normalitat desprès d’haver descarregat una forta pluja durant tot el matí. L’homenatge davant el monòlit aixecat ara fa un any al passeig de l’Onze de Setembre es desenvolupa amb la màxima tranquil·litat possible durant la vigília de la Diada.

A les nou del vespre en punt del passat dijous dia deu de setembre s’inicià l’acte central de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Masquefa, davant el monòlit situat a la plaça de l’Homenatge del passeig de l’Onze de Setembre, amb un concert de música, interpretat per la Cobla La Principal del Llobregat, i un recital de peces poètiques interpretades per diversos vilatans de Masquefa que enregistraren uns dies abans.

El Club Excursionista Anoia, organitzador d’aquest acte, i desprès d’haver treballat i definit el programa del concert conjuntament amb la Cobla, introduïren sis peces musicals i quatre de poètiques, a més de la peça anomenada Canigó en la qual s’intercalaven cinc fragments poètics extrets de l’obra de Mossèn Cinto Verdaguer i adaptats per aquesta ocasió, i quatre d’instrumentals. En aquest cas, els fragments poètics van ser recitats en directe pel president del Club Excursionista Anoia, Jordi Sangrà, i el director de Ràdio Masquefa, Dario Muhi.

Abans però d’iniciar-se aquest acte, s’efectuà l’ofrena floral davant el monument dedicat als fets de 1714 i on diverses entitats dipositaren els seus respectius rams de flors.

A les nou en punt doncs, La Llobregat trencava el silenci entonant la primera obra musical de la nit i commemorant el 150è aniversari del naixement del mestre Enric Morera amb Catalunya. Tot seguit es va poder escoltar per megafonia la presentació de l’acte, també enregistrada prèviament. D’aquesta manera es va anar succeint i complint el programa establert alternant les peces musicals amb les poètiques. Les primeres; Catalunya Avant d’Enric Casals, Al País Català de Max Havart, Catalunya Sempre de Rafael Ferrer, Canigó amb les adaptacions de Fèlix Martínez i La Santa Espina d’Enric Morera. En quan a les poesies, les obres triades foren Som Catalans de Joan Llongueres i recitada per la vilatana Laura Barrera, Himne a Catalunya d’Àngel Guimerà i recitada per Eduard de los Santos, Som la Katalana Tribu de Joan Vilamala i interpretada per Esther Mora i, la darrera, Tossudament Alçats de Lluís Llach recitada per Ester Rubio.

L’acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a Masquefa va cloure amb el cant de Els Segadors interpretat per la cobla i tot el públic assistent, i amb el tast de la coca i el cava produït a Masquefa.

El Club Excursionista Anoia aprofita aquesta crònica per agrair les diverses persones i entitats que han col·laborat en fer possible aquest acte cercant sempre la pluralitat que engloba la vila de Masquefa i fer d’aquest acte una acció cultural, d’homenatge i respecte per aquelles persones que van arribar a donar la vida per la seva terra.

A l’Ajuntament de Masquefa per oferir l’organització d’aquest acte al club excursionista.

A Radio Masquefa per la seva complicitat, suport incondicional, humanitat i per fer que les coses siguin molt més fàcils del que sembla.

A Laura Barrera, Eduard de los Santos, Esther Mora i Ester Rubio per tenir prous nassos per gravar les poesies amb la seva veu, pels bons moments durant les gravacions i…… per les preses falses!

A Dario Muhi per ajudar a fer tot això possible tot i el poc temps que la Ràdio li permet i pels ànims durant la representació en directe.

El Club Excursionista Anoia vol expressar la seva satisfacció per haver tingut l’oportunitat de ser l’entitat organitzadora de l’acte de la Diada Nacional de Catalunya a Masquefa, i es disculpa de qualsevol acció no realitzada amb totes les garanties possibles de difusió i d’informació que es puguin haver donat. La intenció era la d’arribar a tothom sense exclusió.

El públic assistent a l’acte expressar la seva satisfacció per haver assistit a un acte concís on s’havia mostrat en poques paraules una gran part de la cultura de Catalunya.