El Club Excursionista Anoia realitza una passejada molt familiar pel congost de Mont-Rebei

La calor tardana d’aquest estiu decideix arribar just el mateix dia que el Club Excursionista Anoia (CEA) realitza una sortida pel congost de Mont-Rebei. El club masquefí es desplaça al Montsec per realitzar el camí que acompanya a la Noguera Ribagorçana per l’original pas excavat a la roca i que segueix al congost més verge de la nostra geografia.
El grup es reuní a la població de Puente de Montañana per iniciar la jornada fent un cafè al Hostal Condes de Ribagorza. Tot i la espectacularitat del camí, resulta molt aconsellable fer-ho amb nens. Així que, amb la companyia de la Llibertat, una nena maquíssima de tant sols tres anyets, el grup es dirigí cap el punt de partida de l’excursió situat a la zona de la Masieta i on hi ha enclavat un punt d’informació. L’organització trià el camí de l’obaga del Pinell per fer l’anada. Aquest tram és més costerut que el que segueix per la riba de la Noguera Ribagorçana, opció que es seguiria a la tornada. Els dos trams conflueixen justament en el punt on es troba el pont penjant que, una vegada travessat, s’accedeix ja a l’inici del congost. Poc a poc les parets que formen aquest pas (paret de Catalunya i paret d’Aragó) es van ajuntant i el camí es va definint al mig de la roca catalana. Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l’amplada mínima és de només 20 metres. Indiscutiblement, aquests aspectes ajuden a que la jornada sigui entretinguda pels participants quan van immersos dins d’un paisatge espectacular.
Una vegada traspassats al sud de l’estret, el camí s’enfila per un bosc on la calor ja avisa de que la tornada serà dura. L’objectiu era el d’arribar al refugi del Mas dels Carlets, llogaret en rehabilitació i propietat d’alemanys, on una font hauria d’haver alleugerit la calor dels excursionistes si aquesta no hagués estat anul•lada. Tot i això, l’indret és perfecte per aturar-se a fer un mos i recuperar forces.
La tornada es realitzà forçosament pel mateix lloc i fins arribar al pont penjant, on s’agafaria el camí de baix. Va ser a partir d’aquí i fins l’arribada als cotxes on la calor es va fer insuportable. Abans però, el grup es topà amb un exemplar de llangardaix Ocel•lat que mostrava els seus millors colors.
De manera cutre però estratègica, prop dels cotxes i sota l’ombra d’un arbre, unes neveres de càmping guardaven llaunes de beguda freda a la que alguns dels excursionistes no es van poder resistir en comprar-ne alguna. Els cotxes transformats en forns reclamaven la marxa ràpida fins al Hostal Condes de Ribagorza on el grup dinaria fantàsticament gràcies a la qualitat dels seus plats i a l’atenció rebuda dels seus regents.
Ara, el Club Excursionista Anoia atura el seu calendari de sortides obertes a la lliure participació per seguir realitzant les seves sortides internes durant l’estiu. Si més no, el CEA anuncia el seu desig d’omplir el calendari del 2014 plantejant un variat de noves activitats i on tornarà a organitzar el Duatló “Vila de Masquefa”.
El Club Excursionista Anoia aprofita aquesta crònica per desitjat a tothom un llarg estiu i ben farcit de muntanyes.