El Club Excursionista Anoia estrena l’any amb una visita a la capella de Sant Salvador de les Espases

 “I Déu va enviar des del cel una pluja d’espases per ajudar al compte de Barcelona Ramon Borrell, l’any 1003, per ajudar-lo a vèncer a una batalla que havia lliurat contra els sarraïns”.

Així, es vincula el castell de les Espases (documentat l’any 985) a la capella (s. XIV) que es pot trobar al capdamunt d’una aresta espadada situada sobre el congost de Cairat, a l’esquerra del riu Llobregat. En realitat, el toponímic de les espases prové pel terreny accidentat on es troba el castell i del qual, ara només en resta el basament d’una torre circular, declarada actualment com a bé cultural d’interès nacional.

No van ser pas les espases de Déu les que van limitar la ruta escollida pel Club Excursionista Anoia per aquest dissabte passat, si no l’obertura de la veda de porc senglar. Amb les limitacions de pas per alguns dels camins i corriols el club masquefí i es va veure obligat a retallar i variar la primera idea de la ruta.

El camí s’inicià al poliesportiu d’Olesa de Montserrat amb un grup d’onze participants vinguts de diversos indrets de la nostra geografia. Poc a poc el grup s’introduí per les venes de la muntanya i aniria guanyant alçada fins arribar al pla del Fideuer. La visita del cos forestal avisant de l’obertura de la veda de caça es va fer present ben aviat. Abans d’arribar a l’objectiu principal, els excursionistes passarien pel curiós i conegut pas de la Bossa, o també anomenat com el pas dels Lladres, on la pedra s’estreny i obliga al caminant a circular per un coll d’embut i on antigament, els assaltadors, obligaven a aquells que feien el trajecte de Vacarisses a Olesa a buidar les bosses. D’aquí el nom de pas o pedra de la Bossa.

El camí descendiria per desprès agafar amb força el pendent amunt fins guanyar el bucòlic indret de Sant Salvador de les Espases.

Gaudint d’un fantàstic paisatge i amb vistes al monestir de Montserrat, el grup esmorzà i realitzà la fotografia de grup desprès de llargues filosofades i inspeccions al refugi de Sant Salvador.

El bon temps i el sol acompanyà la baixada fins els cotxes. Unes cerveses i unes tapes clourien la primera jornada excursionista de l’any.

Per les properes sortides del Club Excursionista Anoia podeu consultar el calendari a www.amasquefa.com/clubexcursionistaanoia